40.000 ondernemers hebben zich bij noodloketten gemeld om aanspraak te maken op de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS).

Er is voor bedrijven die direct geraakt zijn door de maatregelen rond het coronavirus een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro beschikbaar.

Het gaat om bedrijven zoals restaurants, kappers, reisbureaus, casino’s en sportclubs

Volgende week gaan ook de noodloketten voor de NOW-regeling open. Daar kunnen lijdende bedrijven tot 90 procent van de lonen vergoed krijgen.

De noodloketten zijn pas vier dagen open en tienduizenden ondernemers hebben zich al gemeld om de eenmalige Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) van 4.000 euro te ontvangen. Dit bedrag moet de ergste financiële nood door de coronacrisis verlichten.

Het gaat om eigenaren van bijvoorbeeld eet- en drinkgelegenheden, sportscholen en kledingwinkels die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen van het kabinet. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bij de horeca staat het water aan de lippen

Alleen al woensdag kwamen er meer dan 10.000 aanvragen binnen. Dat bracht de teller over de afgelopen vijf dagen op 38.613. Vooral horecagelegenheden voelen het water nu al aan de lippen staan, maar ook veel kappers en andere ondernemers in de schoonheids- en verzorgingsbranche kloppen aan bij het noodloket.

Het kabinet heeft voor de TOGS regeling een half miljard opzij gezet, maar is bereid meer uit te trekken als dat nodig is. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer riep ondernemers vorige week op pas een aanvraag te doen als zij in acute betalingsproblemen dreigen te komen, om overbelasting van het loket te voorkomen.

Met de NOW-regeling kunnen bedrijven 90% van de loonsom vergoed krijgen.

Voor ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op de TGOS gaat vanaf 6 april het loket voor de tijdelijke noodmaatregel werkbehoud (NOW) open. De NOW vervangt de werktijdverkortingsregeling en geeft bedrijven bij een omzetverlies van 100 procent een vergoeding van 90 procent van de loonsom. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom.

Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze door de crisis gedurende drie maanden hun omzet zeker 20 procent zien dalen. Voorwaarde is dat zij hun personeel gewoon blijven doorbetalen en dat zij tijdens de periode dat zij subsidie ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Lees meer: